mandag 8. september 2008

ARIL EDVARDSEN ER DØD


Av Nils-Petter Enstad
Evangelisten Aril Edvardsen døde i Kenya lørdag 6. september etter et par dagers sykdom. Han ble 69 år gammel. Med ham er en av norsk kristenlivs fremste gründere gått bort.


Aril Edvardsen var født i Kvinesdal i Vest-Agder 15. november 1938. Han ville med andre ord ha kunnet feire sin 70-årsdag om drøyt to måneder. Som ung hadde han ry på seg for å være nokså vilter. Han vant blant annet et lokalt mesterskap som countrysanger, og var også dansemusiker. Forfatteren Andreas Hompland, som er fra samme bygda, men noen år yngre, forteller at da Aril Edvardsen som 17-åring "ble nødt til" å gifte seg med barndomskjæresten Kari, brukte mødrene i Kvinesdal ham som eksempel overfor ungene sine om hvor galt det kunne gå med viltre unggutter. Men ekteskapet med Kari varte livet ut, og Aril Edvardsens navn ble internasjonalt kjent, både som kirkebygger, misjonsgründer og brobygger.
Samme dag som hans og Karis eldste barn ble født, ble Aril Edvardsen omvendt under et møte på bedehuset hjemme. Senere sluttet han som til pinsemenigheten i hjembygda, men i bunn og grunn var han en økumen hele livet. I 1974 lot han som den første pinseleder i Norge en katolsk prest slippe til på sin talerstol.

TROENS BEVIS
I 1965, 27 år gammel, grunnla han Troens Bevis Verdensevangelisering. I stedet for å sende ut misjonærer fra Norge, understøttet denne bevegelsen lokale evangelister og misjonærer på de tradisjonelle misjonsfeltene i ulike afrikanske og asiatiske land. Dette var en ny tanke i norsk misjonsstrategi, og nokså omdiskutert. Omdiskutert skulle Edvardsen bli også senere, som når han startet en egen bibelskole i Kvinesdal, et eget forlag, det satellittbaserte programmet "Miracle" eller arrangerte det store, årlige sommerstevnet i Sarons Dal.
Virksomheten i Sarons Dal ble etter hvert så omfattende at Aril Edvardsen, som daglig leder, var kommunens største, private arbeidsgiver. I de senere årene er det sønnen Rune som har vært daglig leder for arbeidet. Hans teologi og forkynnelse var også ofte gjenstand for debatter og harde angrep.

VERDENSEVANGELIST
Aril Edvardsen brukte store deler av sitt liv på å reise rundt i afrikanske og asiatiske land og holde store møteserier. Han var ikke en mann som satte sitt lys under en skjeppe. Alt i 1966, 28 år gammel, ga han ut sin selvbiografi: "Med apostlenes gjerninger som forbilde". Senere ble det et 50-tall bøker med stort og smått.
Aril Edvardsen har flere ganger vært rammet av hjerteinfarkt, og må ha følt han levde på lånt tid. Lørdag 6. september var det slutt, og han fikk – i pakt med det han trodde på og forkynte – "gå inn til sin herres hvile".

Publisert av KPK 7. september 2008

Ingen kommentarer: