onsdag 29. august 2012

K.A. Solhaug

Tidligere leder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene, kommandør K.A. Solhaug, er død, nær 98 år gammel.

Initialene «K.A.» er forkortet for Karsten Anker, men selv skrev han seg alltid bare med forbokstavene. De som var på fornavn med ham, kalte ham bare «Anker». Han var født i Porsgrunn, og reiste til Frelsesarmeens krigsskole i 1935 fra Sandvika korps i Bærum. Under krigen var han stasjonert i Island, og her ble han også beordret til tjeneste som marineprest. Årene på Island brukte han til å rendyrke sin språkbegavelse, og snakket resten av livet et tilnærmelsesvis flytende islandsk. Han var også en meget dyktig tolk for engelsktalende predikanter. Da Billy Graham hadde vekkelsesmøter på Ullevåll stadion i Oslo på 1950-tallet, var det Solhaug som tolket ham, og holdt det samme tempoet som «Guds maskingevær», som Graham ble kalt.
Solhaug hadde flere ledende stillinger innen Frelsesarmeen. I 1968 ble han sjefsekretær og nestkommanderende for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene, og i 1975 territorialleder. Han ble pensjonert i 1982.
Som sønn av en byggmester var han nesten glødende opptatt av Frelsesarmeens bygningsmasse, og tok initiativet til en lang rekke store byggeprosjekter og renoveringsprosjekter. Han var en viljesterk, handlingsrettet og beslutningsglad leder. Hans lederskap kunne nok av enkelte oppleves som å være i tøffeste laget. Selv hører jeg ikke med blant dem. Tvert om har Solhaug ikke liten del av ansvaret for at journalistikk og skriving ble min vei i livet.
Det er både med takknemlighet og vemod jeg lyser fred over minnet til «bygningsmannen» K.A. Solhaug.

Nils-Petter Enstad

Ingen kommentarer: