onsdag 6. februar 2013

Et liv med bøker er slutt


INGRID LYSTER
7. april 1922 – 1. februar 2013




Det gikk et slags overraskelsens sjokk og sus gjennom Frelsesarmeen da det i november 1979 ble kjent at daværende oberstlt. Ingrid Lyster var utnevnt til ny sjefsekretær og nestkommanderende i Norge.


Det var uventet for alle, inkludert henne selv, om jeg skal tro det korte intervjuet jeg gjorde med henne for Krigsropet minutter etter at utnevnelsen var kjent. I det øyeblikket ble hun historisk, som den første kvinne i den stillingen i Frelsesarmeens historie.
Ingrid Lysters foreldre var frelsesoffiserer og stasjonert i Kristiansand da hun ble født. Som 20-åring ble hun omvendt. Hun ble tidlig klar over at hun hadde et kall til misjonstjeneste, og i 1946 reiste hun til Frelsesarmeens internasjonale offisersskole i London, og ble ordinert året etter. Først i 1953 ble misjonskallet realisert, og i de neste 23 år bodde hun i Afrika, først i Nigeria, så i det daværende Sør-Rhodesia, nå Zimbabwe. I disse årene tok hun også lærerutdannelse.
I 1976 ble hun leder for Frelsesarmeens kurssenter på Jeløy, for året etter å bli misjons- og samfunnssekretær ved Frelsesarmeens hovedkvarter. Etter fire år som nestkommanderende i Norge, ble hun i 1983 forfremmet til kommandør og utnevnt til sjef for Frelsesarmeens internasjonale skole for etterutdanning av frelsesoffiserer. Denne ligger i London. I 1987 ble hun pensjonert og flyttet hjem til Norge.
Skal man karakterisere Ingrid Lyster med ett ord, er ”trygghet” det som melder seg. Hun var trygg på seg selv og kom ikke ut av likevekt selv i krevende situasjoner. Som misjonær hadde hun i mange år vært rektor ved Frelsesarmeens skoler i Zimbabawe, og var vant til å ha lederansvar og personalansvar. Denne kompetansen tok hun med seg i stillingen som sjefsekretær.
Hun var et lesende menneske og intellektuell på en trygg og samtidig ydmyk måte. I et intervju i forbindelse med hennes 90-årsdag i 2012, fortalte hun at hun fremdeles realiserte det som hadde vært ungdomsdrømmen hennes: Å få leve et liv med bøker. Om helsen ble svekket, var tanken klar til det siste.
Fredag 1. februar sovnet hun stille inn, nær 91 år gammel. Boken er lukket igjen.

Nils-Petter Enstad

Ingen kommentarer: